Okuma Kültürünü Aşılamak ve Okumanın Faydaları

Okuma Kültürünü Aşılamak ve Okumanın Faydaları

Düşünen ve kendini ifade edebilen çocuklar yetiştirebilmek için çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekir. Akıllı telefonların, tabletlerin ve çizgi filmlerin popüler olduğu günümüzde bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak aslında o kadar da zor değil. Sürekli bir çaba, doğru ortamın sağlanması ve beraberinde rol model olarak çocuğunuza hayat boyu sürecek okuma sevgisini aşılayabilirsiniz.

Ailece okumak

Kitap okuma alışkanlığını kazandırmak istiyorsak öncelikle ebeveynlerin düzenli olarak kitap okuması gerekmektedir. Çocuklar çoğu zaman büyüklerini taklit ettiği için bu durum onlar için rol model olacaktır. Ebeveynlerinin kitap okuduğunu fark eden çocuklar zamanla bu durumu merak edecek, okuduğunuz kitaplarla ilgili sorular sormaya başlayacaktır. Sonrasında onlar da okuma alışkanlığı kazanacak ailede güzel bir okuma kültürü oluşacaktır.

Ebeveynler, okuma sürecinde çocukların yaşına uygun kitapları seçmeye özen göstermelidir. Verilen kitap çocuk tarafından okunmaya başlayınca, kitapla ilgili dikkat çekici sorular sormak ihmal edilmemelidir. Böylelikle çocukların muhakeme gücü  gelişme göstermiş olacaktır. Ayrıca ebeveynler olarak çocuklarınızla kitap alışverişinde bulunarak bu süreci daha verimli ve eğlenceli hale getirebilir, onlara belirli aralıklarda kitap hediye edebilirsiniz.

Kitap Okumak Bizlere Ne Gibi Faydalar Sağlar

1.Kelime Dağarcığımızı Geliştirir

Kitap okumak kelime dağarcığımızı geliştirerek, bilmediğimiz kelimeleri daha kolay algılamamızı ve doğru anlamamızı sağlar. Bu yüzden okuma esnasında bilmediğimiz kelimelerin anlamını araştırmalı ve not etmeliyiz.

2. Anlama-Yorumlama Kabiliyetimizi Arttırır

Uzun paragraf soruları okumak ve okuduğunu doğru anlamaya çalışmak, sınava hazırlanan tüm öğrencilerin zorlandığı ortak bir meseledir. Günümüzde sadece sosyal bilimlerde değil; sayısal alanlarda da uzun paragraflar bizleri bekliyor. Bu durum hem hızlı okuma alışkanlığı edinmeyi hem de okuduğunu doğru anlayabilmeyi gerektiriyor. Kelime dağarcığının geniş olmasının yanında düşünme becerisinin de gelişmiş olması, beraberinde başarıyı getiriyor.

3. Zaman Sorununu Ortadan Kaldırır

Diğer bir mesele de zaman sorunudur. Öğrenciler zamanı verimli kullanamamaktan ve soruların hepsine bakacak kadar zamanının kalmamış olmasından yakınır. Bunun altında yatan temel etken ise yeterince okuma alışkanlığının olmamasıdır. Soruyu anlamak için yavaş okuyan, kelimeler arasında gidip gelen öğrencilerin dikkati çabuk dağılır ve gereksiz zaman kaybederler. Böylece sınavı vaktinde tamamlayamazlar. Bu yüzden düzenli okumak, kelimelere olan aşinalığı arttıracağı ve göz kaslarını geliştireceği için zaman sorununu ortadan kaldıracaktır.

Nasıl Okumalıyım?

1.Sadece  Gözünüzle  Okumaya Çalışın

Parmağınızı, okunan satır üzerinde hareket ettirmek ya da sesli okumak, okuma hızınızı düşürür ve daha hızlı yorulmanıza neden olur. Okuma esnasında okuma eylemini gözlerinize bırakın. Takip işini sadece gözünüz yapsın. İlk zamanlar alışkanlığınızı bırakmak sizi zorlasa da zamanla hızlı ve keyif alarak okuyacaksınız.

2. Odağınızı Netleştirin!

Okumak için yeterince motive değilsek ya da okuduğumuz kitap ilgimizi çekmiyorsa dikkatimiz çabuk dağılır. Telefon, çevremizdeki obje ve nesneler, dışarıdan gelen ses ya da hayal kurmak bizi kitabın satırlarından uzaklaştırabilir. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde dikkatinizi sayfaya yeniden odaklamanız gerekmektedir. Ayrıca her paragraf geçişinde kendinize “Bu paragraf ne anlatıyor?” diye sorabilir, böylece dikkatinizin dağılıp dağılmadığını kontrol edebilirsiniz.

3. Görsel algılama kapasitenizi yükseltin

Evde kelime çalışmaları yaparak kelimeleri daha hızlı tanımaya ve öğrenmeye ne dersiniz? Bir A4 kağıdına 2 harfli 3 harfli, 4 harfli 5 harfli, 6 harfli, 7 harfli kelimeleri alt alta ve yan yana yazınız, ardından gözlerinizi bu kelimeler üzerinde hızlıca gezdirerek kelimeleri okumaya ve anlamını düşünmeye çalışınız. 10 saniyede ne kadar çok kelime hatırladığınıza baktıktan sonra bu zaman dilimini her seferinde biraz daha arttırabilirsiniz.

 4. 5N1K Hızlı Okuma Tekniği

Okuduğumuz kitap ya da metni  “kim, ne, nerede, nasıl, ne zaman” sorularını sorarak okumamızı öneren bu teknik, okuduğunuz metinleri bir gizemi çözer gibi irdelemenizi istiyor.  

5. İz Taşı Koyma Tekniği

İz taşı tekniği, bir metni okumaya başlamadan önce ona bir iz taşı koymanızı yani göz atmanızı öneriyor. Bu aşamada tüm metni okumuyorsunuz. Başlıklar, alt başlıklar, üst ve alt paragraflara göz atmanız yeterli. Özet alanı varsa ön okuma yapabilirsiniz. Bu husus metni okumaya başladığınızda konuya aşina olmanız noktasında fayda sağlıyor.

Kitaplarla kalmanız dileğiyle…